Γιατί υδροπονία;

Τομάτα υδροπονίας

Τι απέγιναν εκείνες οι πεντανόστιμες τομάτες, με το πλούσιο κόκκινο χρώμα, τη μεστή γλυκιά γεύση και την απαλή σαρκώδη υφή που καλλιεργούσαν κάποτε οι παππούδες μας στους κήπους τους; Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει κανείς «αληθινές» τομάτες όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ αλλά ακόμη και στα κατά τόπους μανάβικα ή τις λαϊκές αγορές. Οι περισσότερες τομάτες σήμερα είναι άγευστες, «νερουλές», με σκληρή υφή και σίγουρα αδιάφορες. Σε καμία περίπτωση δε μας ανοίγουν την όρεξη ή διεγείρουν τους γευστικούς μας κάλυκες. Στην πλειοψηφία τους είναι μια γαστρονομική αποτυχία.

Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι καταναλωτές σήμερα δεν είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Τα αποτελέσματα πολλών οργανοληπτικών ελέγχων επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πλειονότητα των φρούτων και λαχανικών που παράγονται σήμερα υστερούν σημαντικά ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους όπως η υφή, η γεύση και το άρωμα τους.

Η τομάτα που προορίζεται για τις μεγάλες αγορές συλλέγεται πολλές φορές όταν είναι ακόμη πράσινη ή ακόμη η ωρίμανσή της επιταχύνεται με τεχνητά μέσα, πριν ακόμη αναπτύξει τα γευστικά της χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι μια κατακόκκινη «μπάλα του τένις» στο τραπέζι του καταναλωτή.

Ευτυχώς, οι σημερινοί καταναλωτές είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι στον τομέα της διατροφής και αναζητούν ποιοτικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, τα οποία παράγονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και φυσικά χωρίς τη χρήση βλαβερών ουσιών.

“Τη λύση στην ανάγκη αυτή για παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, με χαμηλό κόστος και μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον προσφέρει η υδροπονία η οποία αποτελεί πλέον μία αναγνωρισμένη μέθοδο καλλιέργειας ποιοτικών προϊόντων.”

Τομάτα τύπου Cherry

Η υδροπονία έχει εδραιωθεί ως η πλέον οικονομική μέθοδος παραγωγής ελέγχοντας πλήρως τη θρέψη και την ανάπτυξη των φυτών, μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους. Το κόστος για την απόκτηση της κατάλληλης γής, την προετοιμασία του εδάφους και τον έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων μειώνεται σημαντικά. Επίσης, η εντατική καλλιέργεια έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εδάφους καθιστώντας αναγκαία τη συχνή απολύμανσή του, τη χρήση ανθεκτικότερων και ακριβότερων υποκειμένων ή ακόμη και τη χρήση επικίνδυνων χημικών. Έτσι πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν ριζικές αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Κάθε τεχνική και τεχνολογική πρόοδος στη θρέψη των φυτών, την εξοικονόμηση  ενέργειας και χημικών, τον περιβαλλοντικό έλεγχο, τη φυτοπροστασία και τον πολλαπλασιασμό, αξιοποιείται πλήρως. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση για αλλαγή από παραδοσιακές μεθόδους σε υδροπονικές καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές.